Regeringsuppdrag om svenska anslutningen till EU:s tekniska system för gränsöverskridande utbyte av bevis

Digg har fått i uppdrag att lämna förslag för den svenska anslutningen till EU:s tekniska system för gränsöverskridande utbyte av bevis. Uppdraget innebär att Digg ska titta närmare på hur den svenska anslutningen till EU:s tekniska system ska gå till.

Till följd av SDG-förordningen finns det behov att utreda och lämna förslag på kompletterande bestämmelser med anledning av den svenska anslutningen till EU:s tekniska system för gränsöverskridande utbyte av bevis. Det bereds nu inom Regeringskansliet (Finansdepartementet).

Regeringsuppdraget till Digg

Parallellt med Regeringskansliets utredning har Digg fått ett eget utredningsuppdrag som innebär att vi ska titta närmare på hur den svenska anslutningen till EU:s tekniska system för gränsöverskridande utbyte av bevis ska gå till.

Film: Så tar vi oss an det nya regeringsuppdraget

I den här filmen berättar Karolin Kühn, specialist på Digg, om hur vi tar oss an det nya uppdraget där vi tittar närmre på hur den svenska anslutningen till EU:s tekniska system för utbyte av bevis ska gå till.

Vad är skillnaden i det här uppdraget jämfört med det tidigare? Var står vi just nu? Hur och när fångar vi in synpunkter från de myndigheter som berörs av uppdraget och de förslag vi tar fram?

Filmen är från Digg forum 28 maj 2024.

Längd: cirka 12 minuter.

Analysera och lämna förslag på åtgärder

Regeringen ger Myndigheten för digital förvaltning (Digg) i uppdrag att analysera och lämna förslag på åtgärder som behöver vidtas med anledning av den svenska anslutningen till EU:s tekniska system för gränsöverskridande utbyte av bevis.

Status

Digg analyserar vilka uppdrag och regleringar Digg behöver för att kunna ta systemet i drift.

Analysera och redovisa kostnader

Digg ska också analysera och redovisa vilka kostnader som kan uppstå för den tekniska anslutningen i Sverige, utifrån principen att förvaltningsgemensamma lösningar bör nyttjas i så stor utsträckning som möjligt. Vi ska även lämna förslag på finansiering.

Bedöm hur anslutningen bör utformas

Anslutningen bör ske genom en eller flera förmedlingsplattformar, exempelvis genom att nya plattformar upprättas, som blir en del av den befintliga förvaltningsgemensamma infrastruktur som Digg ansvarar för, eller genom anslutning till redan befintlig centraliserad infrastruktur som i dag används i annat syfte, t.ex. betygsdatabasen BEDA som Universitets och högskolerådet tillhandahåller för att underlätta ansökningar till svenska lärosäten (se t.ex. Diggs rapport Genomförandeplan för införandet av bevisutbyte enligt engångsprincipen [12021/01595]).

Vid valet av plattform ska E-hälsomyndighetens redovisning av uppdraget att genomföra en förstudie om hur en sammanhållen intygshantering i hälso- och sjukvården och omsorgen (S2023/02107) beaktas. Vid bedömningen av hur anslutningen till det tekniska systemet bör utformas bör även Diggs befintliga ansvar för den svenska delen av anslutningen beaktas och analyseras.

Status

  • Digg analyserar förutsättningar för överenskommelser med behöriga myndigheter om anslutning.
  • Digg analyserar en rättslig modell för förmedlingsplattformar.
  • I analysen ingår en beskrivning av flödet av handlingar mellan systemen.

Tidplan regeringsuppdraget

Digg ska redovisa uppdraget till Regeringskansliet (Finansdepartementet) senast den 31 oktober 2024. Digg siktar på att kunna gå i produktion med tekniskt system för gränsöverskridande bevisutbyte under andra delen av 2025.

Synpunkter från berörda myndigheter

Digg ska vid genomförandet av uppdraget inhämta synpunkter från de myndigheter som berörs av åtgärdsförslagen. Detta sker genom en remissrunda över sommaren. Digg kontaktar berörda myndigheter för förberedande information inför remissrundan.

Tidplan för remissrundan

Vecka 27: Remissen har skickats ut

Remissen har under vecka 27 skickats till följande aktörer:

  • Bolagsverket
  • Centrala studiestödsnämnden (CSN)
  • Folkhälsomyndigheten
  • Jordbruksverket
  • Livsmedelsverket
  • Länsstyrelserna
  • Myndigheten för samhällsskydd och beredskap(MSB)
  • Myndigheten för yrkeshögskolor (MYH)
  • Kommerskollegium
  • Polisen
  • Socialstyrelsen
  • Skatteverket
  • Skolverket
  • Strålsäkerhetsmyndigheten
  • Transportstyrelsen
  • Tillväxtverket
  • Universitets- och högskolerådet (UHR)
  • Ladok
  • Sveriges kommuner och regioner (SKR)

16 augusti: Digital frågestund

Fredagen den 16 augusti 2024 bjuder Digg in till en frågestund. Inbjudan med tid och digital plats publiceras via samarbetsrummet för SDG på dela.digg.se inom kort.

30 augusti: Sista svarsdag

Sista svarsdag på remissen är den 30 augusti 2024.

Hur kan ni som berörda myndigheter förbereda er?

I remissen kommer vi att fråga om era behov av författningsändringar samt om ni har gjort en hemställan. Ta gärna fram information om det redan nu.

I samarbetsrummet för SDG som ligger på dela.digg.se sprider vi löpande information om arbetet och delar dokument. Ytan är även till för att ni som omfattas av SDG-förordningen ska kunna ta kontakt och samarbeta med andra behöriga myndigheter.

För att få tillgång till samarbetsrummet mejlar du sdg@digg.se och begär att få åtkomst till samarbetsrummet för SDG.

Du kommer inte att kunna skapa egna inlägg men du kan kommentera under inlägg. Om du vill nå ut med ett budskap, fråga eller önskan om att samarbeta mejlar du sdg@digg.se så kan vi publicera ett inlägg åt dig.

Har du frågor?

Kontakta oss på sdg@digg.se

Hjälpte denna information dig?

Ditt svar hjälper oss att förbättra sidan

Senast uppdaterad: