Uppfyll SDG-förordningen
På den här sidan hittar du en översikt över vad din organisation behöver tänka på och analysera för att uppfylla kraven i SDG-förordningen samt vilka som omfattas av förordningen.
Vi förbättrar för användarna!
Genom att arbeta med SDG-förordningen följer ni inte bara gällande lagstiftning, ni bidrar även till utvecklingen av EU:s inre marknad. Arbetet som uppstår till följd av SDG leder ofta till verksamhetsutveckling som även gynnar de svenska användarna.
Övriga medlemsstater arbetar i sin tur med att t.ex. svenska privatpersoner och företagare enklare ska kunna utföra ärenden i deras land, Sverige behöver också bidra.
Läs mer på sidan EU:s inre marknad - Consilium (europa.eu)Länk till annan webbplats. Länk till annan webbplats.
De aktörer som omfattas av SDG-förordningen kallas behöriga myndigheter. En behörig myndighet kan vara en statlig myndighet, en kommun, en region, ett kommun- eller regionägt företag eller en privat aktör.
Det finns inte något uttryckligt krav på exempelvis offentlig finansiering för att omfattas av SDG-förordningen. Det som är avgörande är om aktören har specifikt ansvar för information, förfaranden eller hjälp- och problemlösningstjänster som omfattas av förordningen (artikel 3.4 SDG-förordningen). Aktören kan ha inrättats på nationell, regional eller lokal nivå.
Vilken information och vilka förfaranden och hjälp- och problemlösningstjänster som omfattas framgår av bilaga I-III till SDG-förordningen.
Checklista - omfattas ni av SDG?
Har din organisation information enligt SDG-förordningen?
Om ni har information som omfattas av SDG-förordningen (artikel 2.2 och artikel 4 SDG-förordningen) ska informationen uppfylla vissa krav. Det gäller både:
- Information om rättigheter, skyldigheter och regler.
- Information om vilka förfaranden ni har samt hur dessa fungerar.
Läs mer om vad ni behöver göra och vilka kraven är på sidan Tillhandahålla information.
Har din organisation förfaranden enligt SDG-förordningen?
De förfaranden som omfattas av SDG-förordningens artikel 6 och 13 är förfaranden som användare behöver utföra för att kunna utöva rättigheter och efterleva skyldigheter inom de områden som anges i bilaga I och de förfaranden som anges i bilaga II i SDG-förordningen.
De kan delas in i följande grupper för vilka olika krav gäller:
- Offlineförfaranden som omfattas av bilaga I
- Online förfaranden som omfattas av bilaga I
- Online förfaranden som omfattas av bilaga II
Läs mer på sidan Tillhandahålla förfaranden om vad du och din organisation behöver göra med era förfaranden för att uppfylla kraven enligt SDG-förordningen.
Behöver din organisation utbyta bevis?
Det är ett flertal svenska organisationer som omfattas av bevis utbyte enligt SDG-förordningen och behöver ansluta sig till det tekniska systemet för bevisutbyte. Om din organisation omfattas och behöver ansluta beror på om ni har behov av eller förfogar över digitala bevis som behövs inom ett förfarande som omfattas av:
- Förfaranden enligt bilaga II i SDG-förordningen
- Direktiv 2005/36/EG om yrkeskvalifikationer (yrkeskvalifikationsdirektivet / YKD)
- Direktiv 2006/123/EU om tjänster på den inre marknaden (tjänstedirektivet)
- Direktiv 2014/24/EU om offentlig upphandling
- Direktiv 2014/25/EU om upphandling av enheter som är verksamma på områdena vatten, energi, transporter och posttjänster
För stöd i analysen om ni har bevis att utbyta samt mer information om det tekniska systemet för gränsöverskridande bevisutbyte läs Tekniska systemet för bevisutbyte.
Har din organisation en hjälp- och problemlösningstjänst?
I SDG-förordningens bilaga III anges vilka hjälp- och problemlösningstjänster som omfattas av SDG-förordningens krav. För mer information och vägledning läs Tillhandahålla hjälp- och problemlösningstjänster.
Enligt vägledning från EU-kommissionen anses en aktör som har bevis som behövs i en annan behörig myndighets förfarande att anses som behörig myndighet enligt SDG-förordningens definition.
Anmäla att ni omfattas av SDG-förordningen
Digg har i uppdrag att tillhandahålla en förteckning över vilka aktörer som omfattas av SDG-förordningen och på vilket sätt. Vi behöver därför få information ifrån din organisation som beskriver hur organisationen omfattas av förordningen.
Läs mer
Anmäl behörig myndigheter och inkom med information
Förteckning över behöriga myndigheter Länk till annan webbplats.
Undantag enligt SDG-förordningen
SDG-förordningen ger ett undantag från full digitalisering av förfarandena inom bilaga II. Om det är tvingande med hänsyn till allmänintresset inom områdena allmän säkerhet, folkhälsa eller bedrägeribekämpning kan personlig inställelse krävas. I dessa undantagsfall ska den fysiska närvaron begränsas till det som absolut är nödvändigt och objektivt motiverat. Det är viktigt att det fysiska besöket inte leder till att gränsöverskridande användare diskrimineras.
Förvaltning till följd av SDG
Om din organisation omfattas av SDG-förordningen ansvarar ni för att förvalta vissa delar som kommer till följd av SDG-förordningen. Det kan till exempel vara att:
- Vid förändring av t.ex. struktur eller innehåll på er webbplats behöver ni säkerhetsställa att rätt webbsidor finns i länkregistret med rätt taggar. Läs mer om taggar här, Länkar och metataggar.
- Skicka in användarstatistik löpande till EU-kommissionen.
- Ta del av och jobba med den återkoppling som användare har lämnat om er information och era tjänster.
- Uppmärksamma om SDG-förordningen uppdateras eller utökas på något sätt. I sådant fall kan ni behöva göra en analys för att utreda om det leder till att ni omfattas på något ytterligare sätt.
- Vid nya uppdrag eller tjänster behöver ni analysera om det finns något som faller inom SDG-förordningen, i sådant fall behöver ni följa kraven enligt SDG-förordningen. Kom ihåg att meddela Digg om det leder till att ni omfattas av ett nytt område enligt någon av SDG-förordningens bilagor. Vi behöver den informationen för att registrera det i förteckningen över behöriga myndigheter, Förteckning över behöriga myndigheter.
I samarbetsrummet för SDG som ligger på dela.digg.se sprider vi löpande information om arbetet och delar dokument. Ytan är även till för att ni som omfattas av SDG-förordningen ska kunna ta kontakt och samarbeta med andra behöriga myndigheter.
För att få tillgång till samarbetsrummet mejlar du sdg@digg.se och begär att få åtkomst till samarbetsrummet för SDG.
Du kommer inte att kunna skapa egna inlägg men du kan kommentera under inlägg. Om du vill nå ut med ett budskap, fråga eller önskan om att samarbeta mejlar du sdg@digg.se så kan vi publicera ett inlägg åt dig.
Dokument och länkar
Lagar och regler
- SDG-förordningen (EU) 2018/1724 Länk till annan webbplats.
- Lag (2022:126) med kompletterande bestämmelser till EU:s förordning om en gemensam digital ingång Länk till annan webbplats.
- Förordning (2022:127) med kompletterande bestämmelser till EU:s förordning om en gemensam digital ingång Länk till annan webbplats.
Ditt svar hjälper oss att förbättra sidan
Senast uppdaterad: