Stöd till kommuner

En del av den kommunala verksamheten omfattas av SDG-förordningen. Här samlar vi information och stöd till kommuner i arbetet för att uppfylla förordningen.

Är SDG-förordningen ny för dig? Vill du veta grunderna?

De aktörer som omfattas av SDG-förordningen kallas behöriga myndigheter. En behörig myndighet kan vara en statlig myndighet, en kommun, en region, ett kommun- eller regionägt företag eller en privat aktör.

Det finns inte något uttryckligt krav på exempelvis offentlig finansiering för att omfattas av SDG-förordningen. Det som är avgörande är om aktören har specifikt ansvar för information, förfaranden eller hjälp- och problemlösningstjänster som omfattas av förordningen (artikel 3.4 SDG-förordningen). Aktören kan ha inrättats på nationell, regional eller lokal nivå.

Vilken information och vilka förfaranden och hjälp- och problemlösningstjänster som omfattas framgår av bilaga I-III till SDG-förordningen.

Samarbete för att underlätta införandet av SDG för kommuner

Kommuner anses vara en behörig myndighet enligt definitionen i SDG-förordningen. Digg har tillsammans med Sveriges regioner och kommuner (SKR) startat en arbetsgrupp av kommuner som arbetar för att underlätta införandet av SDG för kommuner i Sverige.

Ansvar

Sverige är skyldig att efterleva europeisk lagstiftning, att alla gör sina delar leder till att vi tillsammans uppfyller SDG-förordningens krav.

Enligt den nationella lagstiftningen (som kompletterar SDG-förordningen) är de som omfattas av SDG-förordningen ansvariga för att tillgängliggöra och anpassa information och förfaranden som faller inom de områden som omfattas.

Kommuner kommer troligtvis även att behöva utbyta bevis i förfaranden som omfattas av artikel 14 i SDG-förordningen.

Lag (2022:126) med kompletterande bestämmelser till EU:s förordning om en gemensam digital ingång (riksdagen.se) Länk till annan webbplats.

Prioritet och angreppssätt

Digg och SKR har tagit fram en plan för att underlätta införandet av SDG i kommunerna. Planen är att arbeta enligt följande prioritetsordning:

  1. Analysera och inventera information och förfaranden.
  2. Meddela resultatet till Digg, Kommuner.
  3. Anpassa webbsidor med information.
  4. Registrera kommunens webbplats i länkregistret.
  5. Anpassa förfaranden.
  6. Arbeta för att kunna utbyta bevis.

Vi förbättrar för användarna!

Genom att arbeta med SDG-förordningen följer kommunen inte bara lagstiftning, ni bidrar även till utvecklingen av EU:s inre marknad. Arbetet som uppstår till följd av SDG leder ofta till intern verksamhetsutveckling och verksamhetsutveckling som även gynnar de svenska användarna.

Övriga medlemsstater arbetar i sin tur med att t.ex. svenska privatpersoner och företagare enklare ska kunna utföra ärenden i deras land, Sverige behöver också bidra.

Läs mer på sidan EU:s inre marknad - Consilium (europa.eu) Länk till annan webbplats.

Steg 1: Analysera och inventera information och förfaranden

Varje kommun ansvarar själva för att analysera vilka delar av kommunens verksamheter som omfattas av SDG-förordningen.

  • Ni behöver inventera vilken information ni har som svarar mot SDG:s informationsområden enligt bilaga I i SDG-förordningen.
  • Ni behöver inventera vilka förfaranden (t.ex. e-tjänster eller manuella flöden) som er verksamhet har som svarar mot områden i bilaga I eller mot förfaranden enligt bilaga II i SDG-förordningen.

Digg har tillsammans med Sveriges regioner och kommuner (SKR) startat en arbetsgrupp av kommuner som arbetar för att underlätta införandet av SDG för kommuner i Sverige. Arbetsgruppen ska bland annat ta fram underlag som andra kommuner kan utgå ifrån när de gör sin respektive bedömning.

Det finns även övergripande stöd till analysen på sidan Uppfyll SDG-förordningen


Till hjälp att identifiera vilka förfaranden som omfattas av SDG-förordningen kommer här några exempel på frågor ni kan ställa er:

  • Vad har vi för inkommande ärenden?
  • Tar vi emot någon form av ansökan?
  • Beviljar vi exempelvis tillstånd?
  • Tar vi emot registreringar?
  • Erhåller vi exempelvis någon form av handling eller bevis?
  • Utfärdar vi någon certifiering?
  • Inom vilken del av organisationen finns flödena?

Utgå ifrån en annan kommuns analys

Söderhamns kommun har gjort ett gediget arbete med en juridisk bedömning avseende hur Söderhamns kommun omfattas av SDG-förordningen.

Övriga kommuner i arbetsgruppen tittar just nu på om den bedömningen kan stämma överens med hur deras verksamhet träffas av förordningen med förhoppningen om att alla Sveriges kommuner kan utgå från Söderhamns bedömning.

Steg 2: Meddela resultatet till Digg

Digg ansvarar för att ha en lista över de aktörer som träffas av SDG-förordningen. Kommuner behöver därför skicka resultatet av steg 1 till Digg, antigen via mejl till SDG@digg.se eller via webbformulär på vår webbplats. Ange inom vilka områden kommunen har information och förfaranden enligt SDG-förordningens bilaga I och II.

Att ni finns med i förteckningen innebär att Sverige kan få en sammanställning över vilka aktörer som har information och förfaranden.

Det innebär inte något förpliktigande eller utökat ansvar för de kommuner som har anmält sig till förteckningen. Målet är att alla kommuner som har information och förfaranden enligt SDG arbetar med att anpassa dessa och har underlag att utgå ifrån.

Läs mer

Steg 3: Anpassa webbsidor med information

Information som omfattas av SDG-förordningen ska uppfylla vissa krav. Det gäller både:

  • Information om rättigheter, skyldigheter och regler samt
  • information om vilka förfaranden ni har samt hur dessa fungerar.

I detta steg behöver ni inventera vilka webbsidor som har ovanstående information inom de områden som identifierats enligt steg 1.

Ett tips är att börja arbeta med information om rättigheter, skyldigheter och regler enligt bilaga I.

Läs mer och praktiskt stöd

Webbsidor med information om förfaranden prioriteras 2025

Arbetsgruppen prioriterar arbetet med kommuners förfaranden under 2025. Ytterligare stöd och vägledning för webbsidor som har information om ett förfarande kommer att tas fram då.

Steg 4: Registrera kommunens webbplats i länkregistret

När webbsidorna är anpassade enligt steg 3 behöver varje kommun registrera sin webbplats i länkregistret för Your Europe (youreurope.eu) Länk till annan webbplats..

Your Europe är den gemensamma digitala ingången till Europa där användaren på ett samlat ställe ska kunna hitta information och förfaranden.

Digg tar just nu fram stödmaterial för hur ni registrerar er webbplats.

Steg 5: Anpassa förfaranden

Läs mer om anpassningar på sidan Anpassa förfarandet och följ kraven

En viktig del är att ansluta till eIDAS och efterleva eIDAS-förordningen. Om ni inte har anslutit till eIDAS behöver ni göra det. Läs mer om eIDAS och hur ni ansluter på sidan Erbjud inloggning med utländsk e-legitimation (eIDAS)

Förfaranden prioriteras av arbetsgruppen under 2025

Arbetsgruppen prioriterar arbetet med att anpassa förfaranden under 2025. Ytterligare stöd och vägledning kommer att tas fram då.

Steg 6: Arbeta för att kunna utbyta bevis

Behöver kommuner hämta bevis?

Sannolikt har kommuner förfaranden där bevisutbyte ska erbjudas via det tekniska systemet för bevisutbyte. Bevisutbyte kan exempelvis bli aktuellt för förfaranden som omfattas av bilaga II inom livshändelsen starta företag och bedriva affärsverksamhet. Förfaranden som ingår i bilaga I infattas inte av kravet på bevisutbyte.

Läs mer på sidan Behov av att hämta bevis

Behöver kommuner lämna bevis?

Det finns förmodligen flertalet bevis som kommuner tillhandahåller och som kommuner behöver lämna till behörig myndighet i annan medlemsstat via det tekniska systemet. De bevis som hittills har identifierats som tillhandahålls av kommuner är gymnasiebetyg. Målsättningen är att gymnasiebetyg framöver ska kunna hämtas från en central källa.

Förstudie Beda

Universitets- och högskolerådet (UHR) har genomfört en förstudie kring nationella betygsdatabasen Beda och dess användning för att uppnå ett kostnadseffektivt genomförande av SDG-förordningens krav. Förstudien har kartlagt vilka aktiviteter som krävs och vilka hinder som står i vägen för att Beda ska kunna utvecklas till en nationell betygsdatabas som tillhandahåller de gymnasiebevis som kan behöva utbytas via det tekniska systemet för bevisutbyte.

Förstudien har presenterats för Regeringskansliet men har än så länge inte föranlett något uppdrag.

Bevisutbyte prioriteras av arbetsgruppen under 2025

Arbetsgruppen prioriterar arbetet med bevisutbyte under 2025. Ytterligare stöd och vägledning kommer att tas fram då.

Frågor och svar

För ett kostnadseffektivt införande av SDG-förordningen inom kommunal sektor ser Digg nyttan av centrala lösningar. Diggs rekommendation är att det tas fram gemensamma lösningar för kommunal sektor för att undvika att varje kommun själv måste bygga egna lösningar för att kunna efterleva SDG-förordningen.

Som ett led i det arbetet har Tillväxtverket, Sveriges regioner och kommuner (SKR) samt några sektorsmyndigheter och kommuner arbetat fram en förstudie till genomförandet av SDG-förordningen. Rapporten som publicerats av Tillväxtverket hittar du här: Förstudie om centrala digitala tjänster för kommunala förfaranden inom SDG (pdf) Länk till annan webbplats.

Förstudien har presenterats för Regeringskansliet men har än så länge inte föranlett något uppdrag om gemensamma digitala tjänster.

Det har genomförts ett arbete på Verksamt.se för att anpassa informationssidor om kommunala förfaranden inom området Starta och driva affärsverksamhet enligt SDG-förordningen.

Informationen är inte tillräckligt omfattande för att uppfylla samtliga krav i SDG-förordningen men ger en överblick över rättigheter, skyldigheter och regler. Det som saknas är specifik information om förfarandena som kan skilja sig åt mellan kommuner, såsom avgifter och handläggningstider.

I samarbetsrummet för SDG som ligger på dela.digg.se sprider vi löpande information om arbetet och delar dokument. Ytan är även till för att ni som omfattas av SDG-förordningen ska kunna ta kontakt och samarbeta med andra behöriga myndigheter.

För att få tillgång till samarbetsrummet mejlar du sdg@digg.se och begär att få åtkomst till samarbetsrummet för SDG.

Du kommer inte att kunna skapa egna inlägg men du kan kommentera under inlägg. Om du vill nå ut med ett budskap, fråga eller önskan om att samarbeta mejlar du sdg@digg.se så kan vi publicera ett inlägg åt dig.

Hjälpte denna information dig?

Ditt svar hjälper oss att förbättra sidan

Senast uppdaterad: