SDG-förordningen
Syftet med förordningen om en gemensam digital ingång för tillhandahållande av information, förfaranden samt hjälp- och problemlösningstjänster (SDG-förordningen) är att öppna upp den inre digitala marknaden genom en gemensam digital ingång till EU. Med en gemensam digital ingång till Europa ska det bli enklare för privatpersoner och företag att använda digitala tjänster i andra EU-länder.
Om SDG-förordningen
Vad handlar förordningen om?
En gemensam digital ingång till EU som förverkligas genom webbplatsen youreurope.eu.
- E-tjänster ska kunna användas icke-diskriminerande av EU-medborgare.
- Inom ett antal områden ska nya e-tjänster inrättas.
- En gemensam gränsöverskridande digital infrastruktur skapas för att kunna inhämta underlag digitalt.
Vilka påverkas av förordningen?
SDG-förordningen syftar till att göra det enklare för EU-medborgare och företag.
De aktörer som omfattas av SDG-förordningen kallas behöriga myndigheter. En behörig myndighet kan vara en statlig myndighet, en kommunal myndighet, en region, kommun- och regionägda företag och privata aktörer.
Det finns inte något uttryckligt krav på exempelvis offentlig finansiering för att omfattas av förordningen. Det som är avgörande är om aktören har specifikt ansvar för information, förfaranden eller hjälp- och problemlösningstjänster som omfattas av förordningen (SDG-förordningen artikel 3.4). Aktören kan ha inrättats på nationell, regional eller lokal nivå.
Vilken information och vilka förfaranden och hjälp- och problemlösningstjänster som omfattas framgår av bilaga I-III till SDG-förordningen.
När börjar förordningen gälla?
Samtliga delar i förordningen är i kraft sedan den 12 december 2023.
Finns det några sanktioner?
Nej det finns inga sanktioner.
Lär dig mer
Ditt svar hjälper oss att förbättra sidan
Senast uppdaterad: