Förordningen om ett interoperabelt Europa

Förordningen om ett interoperabelt Europa inrättar en ny samarbetsram för offentliga förvaltningar i EU för att garantera att offentliga tjänster ska kunna tillhandahållas på ett smidigt sätt över gränserna. Förordningen innefattar också stödåtgärder som främjar innovation och förbättrar kompetens- och kunskapsutbytet.

Om förordningen om ett interoperabelt Europa

Vad handlar förordningen om?

  • Skapar en gemensam ram för att underlätta interoperabiliteten mellan medlemsstaternas offentliga förvaltningar.
  • Främjar utvecklingen av digitala offentliga tjänster över gränserna genom gemensamma regler och styrning, inklusive regulatoriska sandlådor för interoperabilitet.
  • Inrättar en styrmekanism för interoperabilitetsbedömningar och en plattform (Interoperable Europe Portal) för att dela och återanvända interoperabilitetslösningar.

Vilka påverkas av förordningen?

Förordningen påverkar offentliga myndigheter i medlemsstaterna samt företag och medborgare som använder transeuropeiska digitala offentliga tjänster.

När börjar förordningen gälla?

Den trädde i kraft den 12 juli 2024. Obligatoriska interoperabilitetsbedömningar och nationella myndigheters åtgärder ska implementeras senast den 12 januari 2025.

Finns det några sanktioner?

Sanktioner kan gälla om offentliga organ inte följer kraven på interoperabilitetsbedömningar eller andra åtgärder som fastställs i förordningen. Dessa kan inkludera administrativa sanktioner och krav på att vidta korrigerande åtgärder.

Hjälpte denna information dig?

Ditt svar hjälper oss att förbättra sidan

Senast uppdaterad: