Digg och behöriga myndigheter deltog på SDG-projectathon

Inom ramen för Single digital gateway (SDG) och utvecklingen av det tekniska systemet för gränsöverskridande bevisutbyte arrangerade EU-kommissionen ett femte testevent, ett så kallat projectathon, i november 2024. Digg och två behöriga myndigheter deltog på plats i Bryssel.

Projectathons är stora testevent som samlar SDG-team från alla EU:s medlemsländer för att testa implementeringen av det tekniska systemet. Denna gång deltog team från alla medlemsländer utom Bulgarien. Fler än 300 personer deltog, online och på plats. Från Sverige deltog Digg, Ladokkonsortiet och Transportsstyrelsen på plats i Bryssel och flera andra behöriga myndigheter deltog på distans.

Resultatet från testningen samlas i en så kallad acceleratormeter där man kan se hur implementeringen i respektive land fortskrider.

Mer om acceleratormeter på EU-kommissionens webb

Implementing the OOTS (europa.eu) Länk till annan webbplats.

Utöver testningen arrangerades flera arbets- och informationsmöten där medlemsländerna diskuterade bland annat beviskartläggning, användarupplevelse, identitetsmatchning samt relaterade system så som Emrex och EUCARIS.

Ett socialt event för att fira ettårsjubileumet av SDG-förordningens ikraftträdande ägde rum under projectathon. Under eventet delades bland annat priser ut till de medlemsländer som särskilt utmärkt sig inom vissa områden.

De aktörer som omfattas av SDG-förordningen kallas behöriga myndigheter. En behörig myndighet kan vara en statlig myndighet, en kommun, en region, ett kommun- eller regionägt företag eller en privat aktör.

Det finns inte något uttryckligt krav på exempelvis offentlig finansiering för att omfattas av SDG-förordningen. Det som är avgörande är om aktören har specifikt ansvar för information, förfaranden eller hjälp- och problemlösningstjänster som omfattas av förordningen (artikel 3.4 SDG-förordningen). Aktören kan ha inrättats på nationell, regional eller lokal nivå.

Vilken information och vilka förfaranden och hjälp- och problemlösningstjänster som omfattas framgår av bilaga I-III till SDG-förordningen.

Förbered er för anslutning under 2025. Vi planerar för att gå i produktion med det tekniska systemet under andra delen av 2025.

För att veta om ni ska ansluta så börjar ni med att analysera om ni behöver utbyta bevis via det tekniska systemet. Stöd och vägledning för den analysen hittar ni på följande webbsidor:

Betatesta nu – vi siktar på produktion under 2025

Sedan hösten 2023 är behöriga myndigheter välkomna att betatesta det tekniska systemet. Kontakta oss på e-post sdg@digg.se för mer information.

Utifrån den nu kända tidsaspekten siktar vi på att gå i produktion med det tekniska systemet under andra delen av 2025.

Läs mer på webbsidan Anslutning till det tekniska systemet för bevisutbyte.

Digg har lämnat förslag till regeringen för den svenska anslutningen till EU:s tekniska system för gränsöverskridande utbyte av bevis

Digg har sedan den 7 mars 2024 haft i uppdrag av regeringen att analysera och lämna förslag på åtgärder som behöver vidtas med anledning av den svenska anslutningen till EU:s tekniska system för gränsöverskridande utbyte av bevis. Rapporten överlämnades till Regeringskansliet den 11 december 2024.

Läs rapporten på webbsidan Förslag för den svenska anslutningen till EU:s tekniska system för gränsöverskridande utbyte av bevis.

Digg är nationell samordnare

Myndigheten för digital förvaltning (Digg) har utsetts till nationell samordnare för Sverige. Det betyder att vi är en ingång för frågor gentemot EU-kommissionen och samordnar det nationella arbetet med de aktörer som berörs av SDG-förordningen.

Läs mer

För att få tillgång till samarbetsrummet mejlar du sdg@digg.se och begär att få åtkomst till samarbetsrummet för SDG.

Hjälpte denna information dig?

Ditt svar hjälper oss att förbättra sidan

Publicerad: