Sökresultat
Din sökning gav 30 träffar
Filtrera och sortera
Innehållet på sidan uppdateras automatiskt utifrån det du väljer.
Bild av text kan göra det svårare att ta del av innehåll, därför är det oftast bättre att text presenteras som just text istället för som bilder. Undantag finns, exempelvis logotyper eller där det är viktigt för syftet med bilden att text finns med i bilden.
Om riktlinjen:- Innehåller lagkrav
- EN 9.1.4.5
- WCAG 1.4.5 (AA)
Personer som använder till exempel skärmläsare och punktdisplay behöver beskrivningar av allt innehåll som inte är text eftersom dessa hjälpmedel inte kan tolka foton, bilder och grafik. Tanken med textalternativ, även kallat alt-text, är att den ska kunna ersätta och beskriva en bild eller ett foto för de som inte ser.
Om riktlinjen:- Innehåller lagkrav
- EN 9.1.1.1
- WCAG 1.1.1 (A)
Alternativ till inspelat ljud- eller videomaterial kan vara exempelvis manus i textform eller transkribering till en podd eller ljudspår till filmer utan ljud. Dessa alternativ ger fler möjligheter att ta del av innehållet i den förinspelade podden eller filmen.
Om riktlinjen:- Innehåller lagkrav
- EN 9.1.2.1
- WCAG 1.2.1 (A)
Det ska gå att kunna klicka istället för att exempelvis svajpa, nypa ihop eller dra isär med fingrarna. Annars finns risk att personer med motoriska eller kognitiva nedsättningar inte kan använda all funktionalitet.
Om riktlinjen:- Innehåller lagkrav
- EN 9.2.5.1
- WCAG 2.5.1 (A)
Meny, sökfunktion, innehållsöversikt och A-Ö är exempel på olika sätt att navigera på en webbplats och olika personer föredrar olika sätt. Det ska därför finnas fler än ett sätt att navigera så att en person kan välja det sätt som passar bäst för hen.
Om riktlinjen:- Innehåller lagkrav
- EN 9.2.4.5
- WCAG 2.4.5 (A)
När du använder rätt html-element för exempelvis rubriker, listor och länkar, hjälper det personer som använder skärmläsare att uppfatta information och struktur. Personer med synnedsättning eller de som använder skärmläsare av annan anledning får lättare att navigera på din webbplats.
Om riktlinjen:- Innehåller lagkrav
- EN 9.1.3.1
- WCAG 1.3.1 (A)
Att kunna ångra eller ändra ifylld information är viktigt, inte minst om det som angetts är av exempelvis ekonomisk eller juridisk karaktär. Därför ska det gå att ångra sig, förhandsgranska, korrigera eller bekräfta informationen innan den skickas iväg.
Om riktlinjen:- Innehåller lagkrav
- EN 9.3.3.4
- WCAG 3.3.4 (AA)
Alla ska ha hinna läsa innehåll, utföra ärenden eller logga in i e-tjänster. Därför behöver det också vara möjligt att justera de eventuella tidsbegränsningar som finns på webbplatsen.
Om riktlinjen:- Innehåller lagkrav
- EN 9.2.2.1
- WCAG 2.2.1 (A)
Ljud som spelas upp på en webbplats ska kunna justeras eller stängas av helt. Detta för att inte störa det en skärmläsare läser upp eller för att underlätta för personer som inte vill att ljud spelas upp.
Om riktlinjen:- Innehåller lagkrav
- EN 9.1.4.2
- WCAG 1.4.2 (A)
Blinkningar, rörelser och andra visuella distraktioner ska kunna pausas eller stängas av för att personer ska kunna behålla koncentrationen och fokusera.
Om riktlinjen:- Innehåller lagkrav
- EN 9.2.2.2
- WCAG 2.2.2 (A)