AI-studion – ett webbinarium om AI i offentlig förvaltning

Ett webbinarium om AI-användning i kommuner, regioner och myndigheter. Ett antal gäster med olika perspektiv och erfarenheter deltar för att diskutera hur svensk offentlig förvaltning kan dra nytta av AI. Hur kan man hantera och implementera den nya intelligensen på ett ansvarsfullt, rättssäkert och etiskt sätt?

Webbinariet är för alla, men riktar sig särskilt till dig som arbetar med verksamhetsutveckling, digitalisering och innovation inom offentlig förvaltning. Det sänds den 21 januari 2025 kl. 13.30-15.00. Deltagandet är kostnadsfritt och ingen föranmälan krävs.

Under pågående webbinarium besvarar vi dina frågor i chatten.

Du som vill ställa en fråga i chatten

Första gången du ska skriva ett inlägg: Klicka i fältet "Gå med i chatten" och skriv sedan in ett valfritt användarnamn, klicka på knappen "Acceptera". Därefter kan du skriva i chatten.

Program

Del 1. Grunderna i AI – nyttan, värdet och resan framåt

Automatisering av rutinuppgifter, planering av smarta städer och personanpassad service. Ja, möjligheterna med AI tycks obegränsade – men vad är egentligen AI och hur kan den nya intelligensen användas inom offentlig förvaltning? Vad är nyttan – och hur påverkar det offentlig sektor framåt?

Deltagare:

  • Judith Wolst, digitaliseringsexpert, föreläsare och författare
  • Mats Snäll, senior rådgivare på Digg

Del 2. Implementera AI

AI har potentialen att revolutionera offentlig förvaltning. Men hur går vi från vision till verklighet? Och vad krävs när det kommer till exempelvis ledarskap och förändringsledning, kompetensutveckling, arbetssätt och riskbedömning? Gästerna samtalar om konkreta steg för att införa AI i praktiken.

Deltagare:

  • Mathias Sundin, författare och föreläsare inom AI, ledamot i AI-kommissionen
  • Marcus Matteby, It-chef i Sundsvalls och Ånges kommun, ledamot i AI-kommissionen
  • Klara Lutti, utvecklingsdirektör och chef för Avdelningen för domstolsutveckling på Domstolsverket

Del 3. AI-riktlinjer för offentlig förvaltning

Digg och Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) har tagit fram riktlinjer för användningen av generativ AI inom offentlig förvaltning. Vad är detta för riktlinjer och hur ska de stödja användandet av generativ AI inom kommuner, myndigheter och regioner?

Deltagare:

  • Mats Snäll, senior rådgivare på Digg och uppdragsledare för att ta fram riktlinjerna
  • Susanne Ljungkvist, It- och digitaliseringschef i Herrljunga kommun

Anmäl att du vill få en påminnelse dagen innan webbinariet sänds.Påminnelse om AI-studion

Om webbinariet

Digg arrangerar "AI-studion - ett webbinarium om Ai i offentlig förvaltning" som en del i uppdraget att öka användningen av generativ AI inom offentlig sektor.

Hjälpte denna information dig?

Ditt svar hjälper oss att förbättra sidan