Ny rapport: Ta makten över digitaliseringen – 36 förslag på åtgärder från Digg
I en ny rapport till regeringen presenterar Digg 36 förslag på viktiga åtgärder som bör tas i beaktande vid utvecklingen av den svenska digitaliseringspolitiken.
Utvecklingstakten inom offentlig sektor är för långsam och andra länder springer förbi. Sverige har därför svårt att leva upp till målet att vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter. Det framkommer i Diggs rapport ”Ett samhälle i förändring – underlag till regeringens strategiska prioriteringar”.
För offentlig sektor ligger rapportens fokus på åtgärder som rör styrning och samordning.
– Insatser måste samordnas i större utsträckning och vi måste ha ett gemensamt mål och en tydlig riktning, säger Magdalena Norlin-Schönfeldt, analyschef på Digg.
Att fortsätta arbetet med att skapa gemensamma lösningar och att få regelverk för datadelning på plats är avgörande för effektiviteten inom offentlig sektor.
– Den offentliga sektorn behöver förändra både arbetssätt och synsätt i grunden för att bättre möta medborgarnas behov och fortsätta värna demokratin. Vi måste tänka mer proaktivt och identifiera vad som kan göras gemensamt och vad som kan hanteras sektorsvis, säger Magdalena Norlin-Schönfeldt.
Ökat fokus på människan
Enligt Digg krävs ett ökat fokus på människan och förbättrad användarvänlighet för att möta utmaningarna. Digitala offentliga tjänster är inte alltid anpassade efter medborgarnas behov och de hänger sällan samman, vilket resulterar i bristande tillgänglighet och låg användbarhet.
Magdalena Norlin-Schönfeldt understryker också vikten av fortsatta och samordnade satsningar på digital kompetens:
– Vi ser att framför allt de ungas digitala kompetens försämras, och den svenska befolkningens grundläggande digitala färdigheter inte har ökat under senare år i jämförelse med EU-genomsnittet.
Idag saknas en samlad strategi för digital kompetens, och ansvaret för området är uppdelat mellan olika aktörer. Denna splittring gör det svårt att driva ett effektivt arbete.
Näringslivet spelar en viktig roll
Sverige står inför ett antal stora samhällsutmaningar där även svenska företags förmåga att nyttja digitaliseringens möjligheter för att öka sin konkurrenskraft och innovationsförmåga kommer att vara avgörande. I internationell jämförelse står sig svenskt näringsliv förhållandevis bra, men det finns fortfarande insatser att göra för att Sverige inte ska tappa konkurrensfördelar.
Långsiktighet säkrar det digitala samhället
Digitaliseringen påverkar samhällets alla sektorer och den är här för att stanna. Visioner och strategier kan inte låsas till en möjlig framtid, utan det krävs löpande arbete och dialoger kring olika möjliga framtidsscenarier.
– Om vi ska framtidssäkra vårt samhällssystem behövs långsiktighet med engagemang över mandatperioder. Först då kan vi lyckas med omställningen och nå ökat välstånd i takt med tiden, avslutar Magdalena Norlin-Schönfeldt.
Ditt svar hjälper oss att förbättra sidan
Publicerad: