Digital plånbok: teknik- och paradigmskifte

Onsdag 8 februari

Spår 1 11.00-11.25

Identitetsplånboken som Europeiska kommissionen föreslår skiljer sig på flera punkter från hur vi är vana med att lösa behov av att identifiera användare och hantera uppgifter om personen. Peter och Roger presenterar förslaget med fokus på viktiga skillnader.

Om Peter Altman och Roger Fagerud

Peter Altmann är intresserad av hur teknik kan säkra personlig integritet. Han har en bakgrund som forskare och har tidigare jobbat med integritetssäkrad dataanalys. På Digg har Peter främst jobbat med utveckling av arkitekturreferensdokumentet.

Roger Fagerud har sedan 2016 representerat Sverige i Cooperation Network, grupperingen där medlemsstaterna beslutar om gemensamma ställningstaganden kring eIDAS och de expertgrupper som utvecklar bland annat gemensamma specifikationer. Genom arbetet har DIGG fått insyn i de analyser som ligger bakom Kommissionens slutsatser om vad som bör förändras och vad Kommissionen vill uppnå med de förändringar av eIDAS-förordningen som har föreslagits. Med sin bakgrund som projektledare vid Sveriges implementering av eIDAS-infrastrukturen inklusive gränssnittet mot svenska digitala tjänster, Sweden Connect, är Rogers synvinkel oftast möjligheten och svårigheten att omsätta lagstiftningen i praktisk tillämpning.

Senast uppdaterad: